Трудности при избор на прахосмукачка

1
1238
прегледа

Енергиен рейтинг при избор на прахосмукачка

С последните въведени стандарти за енергиен рейтинг е доста объркващо, когато обикаляме щанда за избор на прахосмукачка. Преди въвеждането на стандарта избора беше лесен. Достатъчно беше да се загледаме в корпуса на уреда и там обикновено се намираше голям надпис с мощността на прахосмукачката във ватове (W). На принципа на Мечо Пух „Колкото повече, толкова повече“, можехме да направим оценка цена-мощност и да извършим своя избор.

С въвеждането на стандарта за енергиен рейтинг всеки уред има енергиен етикет, с което се цели производителите да усъвършенстват своите продукти към по-висока енергийна ефективност, което не означава по-висока консумация и по-мощни мотори, а напротив. Така например, свръх мощните уреди от преди не биха получили по-висок енергиен рейтинг по новия стандарт, тъй като тяхната мощност е благодарение единствено на по-високата консумация на електричество.

Енергиен етикет

Енергийният етикет на прахосмукачките съдържа основните параметри на уреда по скала от A до G. Колкото по-малка е буквата за конкретния параметър, толкова по-висок рейтинг има той. Така например, параметър обозначен с буква А е по-добър от друг, който е обозначен с буква G.

На изображението е показан примерен енергиен етикет, чийто параметри са:

  1. Енергиен рейтинг. Позовава се единствено на консумацията на електроенергия. Колкото по-висока консумация има уреда, толкова този параметър е с по-нисък рейтинг.
  2. Годишна консумация на електроенергия.
  3. Емисии. Количеството прах във въздуха, които се излъчват от машината.
  4. Шум. Шумът при работа на машината, измерен в децибели.
  5. Производителност – мокети. Рейтингът на машината, определен от количеството прах, който тя може да изсмуче от мокети и килими.
  6. Производителност – твърди настилки. Рейтингът на машината, определен от количеството прах, който тя може да изсмуче от твърди настилки и фуги.

Надявам се, че въоръжени с тази информация, избора Ви на прахосмукачка ще е по-лесен. Има, обаче още няколко неща, които трябва да съобразим, за да вземем информиран избор при покупката.

Консумативи

Имайте предвид, че избирайки прахосмукачка с висок енергиен рейтинг, Вие ще спестите от електроенергия едва по няколко лева на месец. За цяла година може да спестите около 10 лв. В същото време, ако изберете уред със скъпи консумативи, изискващи периодична подмяна, след време може сериозно да съжалявате и поддръжката може да надхвърли стойността на първоначалната инвестиция.

Някой консултант може да Ви намекне, че прахосмукачката е съобразена по отношение на околната среда. Ако наистина сте загрижени, преди да направите покупката го попитайте колко време се разграждат нейните консумативи в природата.

Ако вече имате горчив опит от избор на прахосмукачка, споделете го, ще ми бъде интересно.

Save

Save

Save

Save

1 коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.