Пет начина, по които Коледа влияе на мозъка ни

0
909
прегледа

Коледа е времето в годината, когато като никой друг празник се разменят подаръци, роднините се събират и се консумират любими лакомства. В същото време Коледа може да причини и стрес. Ето няколко основни начина, по който Коледа влияе на мозъка Ви.

Празничен дух

Радостта от наближаващата Коледа може да повиши съдържанието на някои химикали в мозъка (допамин и серотонин), които влияят върху нивото на щастие. Допаминът е известно, че управлява чувстовото на удовлетворение, докато серотонина увеличава нашето чувство за ценности и принадлежност. Така че, когато хората говорят за „Коледно чувство“, те имат основание за това.

В действителност, изследователи от университета в Копенхаген са провели проучване, за да се опитат да намерят центъра на коледния дух в човешкия мозък. На тези участници, на които били показвани тематични изображения, свързани с Коледа се наблюдавало активност в мозъка в сензорната двигателна кора, на преддвигателната и първичнодвигателната кора, и париетален лоб. Това са зони, които са свързани с духовността, сетивата и изразяване на емоциите. Чувството на празничност, всъщност се дължи на промяна на химичните вещества в мозъка ни.

Стрес

Много хора, наред с празничното настроение изпитват и стрес. В действителност, бремето да се подготви и изкара идеалната Коледа, да се представим пред близки и роднини или да изберем идеалния подарък, е достатъчно, за да изпитаме стрес дори и на този хубав празник. Стресът може да причини физическа реакция в тялото, като се освободи автоматично адреналин и кортизол. За кортизолът е доказано, че има огромно влияние върху хипоталамуса, който може да притъпи Вашата памет и способност за концентрация.

Подаряване на подаръци

Даването и получаването на подаръци е една вековна традиция. Няма по-приятно чувство от това да видиш как нечии очи блесват, когато сте намерили перфектния подарък за обичания човек. Но защо това ни кара да се чувстваме толкова добре? Щедростта е свързана с редица реакции в нашия мозък, което води до освобождаване на допамин и ендорфими. Така че, не съжалявайте, че сте се бръкнали в джоба за чифт чехли на леля си. Вашият мозък ще Ви се отблагодари с компот от химикали и приятно усещане.

Връзката със семейството и близките

Типичното Коледно изживяване е свързано с масата и близките Ви хора около нея. В действителност е трудно да си представим празничния ден, без мисли за семейството и приятелите ни. Връзката между Вас и специалните Ви хора, може да доведе до освобождаване на хормон в мозъка, наречен окситоцин. Окситоцинът, наричан понякога „хормонът на прегръдката“, предизвиква майчинско поведение, доверие и социална привързаност. С този хормон се обяснява чувството за топлина и уют по Коледа, когато сме заобиколени от любимите си хора.

Преяждане

Свързваме Коледа и с богатата и обилна храна, с която обикновено преяждаме. Преяждането може да повлияе на мозъка ни, като е доказано, че притъпява имунната система. Това води до познатата ни ленивост и дизкомфорт след обилно хранене. Едно преяждане на Коледа едва ли ще ни навреди много, но системното може да доведе до хронични проблеми.

В крайна сметка не се мъчете да си обяснявате причините за приятното Коледно чувство, а му се наслаждавайте!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.