Защо не приемам хранителни добавки

0
993
прегледа

Няколко причини, поради които не приемам хранителни добавки

Още в началото искам да заявя, че не съм експерт по тази тема. Като страничен наблюдател, гледам на това модерно явление отстрани. Впечатляваме неговият мащаб и увеличаващия се брой на познатите ми, които приемат хранителни добавки. Реших да задоволя любопитството си и изчетох много теми в Интернет. В момента по-скоро имам повече въпроси, отколкото отговори. Ще съм благодарен ако някой просветен се опита да ми отговори и ми сподели в коментар препратки към статии, които ще ми дадат отговори.

Суета или здраве са хранителните добавки?

Първият ми въпрос е свързан, разбира се със здравето, с което не искам да правя какъвто и да е компромис. Пред избора да изглеждам добре или да съм здрав, избирам и двете. Но… възможно ли е това? Ако не е възможно, предпочитам да съм здрав.

В началото на 90-те България поема по нов път. Животът се изменя динамично. Старите автомобили се заменят с други стари автомобили, но „западни“. Да си предприемач, означава да печелиш от труда на другите, за което не е необходимо непременно да си образован. Започнаха модерни течения в музиката и нови послания към аудиторията. По-възрастните не се вписват, чийто характер е сформиран в по-подредени времена, когато с труд е било възможно да живееш достойно, а обществото е изпитвало нетърпимост към експлоатацията и несправедливи облаги. В новите времена по-възрастните трудно се поддават и обръщат в потребители.

Поради тази причина на прицел идват младите хора. Поради необяснима вина или осъзнавайки своята невъзможна адаптация, възрастните се превръщат в спонсори, които осигуряват финансовите възможности на своите деца да се адаптират към новите времена. Объркани, родителите дори не правят опити да възпитават децата си в предишните ценности, за да не останат последните изхвърлени от времето и уязвими. Усетил този вакуум в ценностната система, морала и възпитанието на младите, бизнеса не само предлага, но и създава условия за конкуренция сред подрастващите.

Бързи резултати

Създават се погрешни представи и очаквания в подрастващите, които търсят лесни и бързи резултати, а не дългосрочни. Никой не си дава сметка колко усилия и години труд е бил необходим на учителя, за да стои той пред дъската и да преподава. Никой не иска да му подражава, защото учителя не може да си купи последния нов телефон, нито управлява скъп автомобил.

Тъй като бързите резултати са краткотрайни, подрастващите бързо се сблъскват с реалността. Когато завършат училище, младите хора разбират, че техните досегашни спонсори – родителите, вече не могат да им осигуряват необходимите средства за живот. Още повече, че родителите ограничават свободата им, която те така силно жадуват от малки. За да си осигурят нормален живот, те трябва да работят. На пазара на труда, обаче, те срещат съвсем друга реалност.

Пазарът на труда в България е толкова свит, че предлага работа, при която се полага много труд срещу същите джобни пари, които като ученици са получавали без усилия. Това силно ги демотивира и обикновено търсят спасение в чужбина. Бързо се изпаряват припевите от модерните песни за скъпи коли и безгрижен живот.

Осъзнава се, че за да има доходи, човек трябва да упражнява професия, която е по-високо квалифицирана. Затова са необходими три много важни условия: здраве, образование и малко късмет, разбира се. Ето защо не бих приемал никакви продукти, освен задължителните за живот, ако носят и минимален риск за здравето ми.

Така се поражда и първия ми въпрос. Как ще повиши качеството ми на живот натовареното ми с мускули тяло? Тук не говорим за атлетични тела, което се постига с нормални ежедневни тренировки. Както и не приемам отговор, свързан с погледите, които отправят от другия пол, защото на този фронт нямам проблеми, а и подобни цели са меко казано несериозни.

Ако приемането на хранителни добавки е по-скоро суета, което не е типична мъжка черта, отколкото за здраве, то аз спирам да задавам въпроси. Ако ли пък хранителните добавки дават предимства за здравето, нека някой ми обясни защо има толкова противоречиви мнения по въпроса сред медиците? Нима ще приема хранителни добавки, без да съм категорично сигурен, че помагат за здравето или пък дават предимство в дългосрочен план? Не намирам интересна професия, която да изисква неестествено телосложение.

Биохимическата лаборатория, наречена „тяло“

Тялото е една биохимична лаборатория. Без да разбираме от химия, биология и сложните процеси, които протичат в него, то поддържа нашата структура и живот, влияе на поведението ни чрез чувство на глад, болка и други, подсказвайки своите необходимости. То доказано работи и без нашата намеса. Какво става, когато нарушим неговия ритъм и се направим на много „умни“.

Нашата съзнателна или несъзнателна намеса носи непредвидими последици за нашето тяло в дългосрочен план, а ние не искаме да го хабим за кратко, нали? Природата все още крие своите тайнства, от които медиците са разгадали малка част за функционирането на нашето тяло. Ето защо медицината не е категорична и отговаря уклончиво на въпроса „Здравословно ли е приемането на хранителни добавки?“. Щом професионалистите не знаят, приемлив ли е риска, който ще поемем приемайки хранителни добавки?

Как са извлечени съставките в протеина, който приемаме? Наистина ли е чист протеина в кутията, които ще нагълтаме? Къде растат в природата веществата от кутията? Как са влезли в кутията? Покрай полезното вещество има ли и други вещества в кутията? А какво е съотношението между полезното вещество и другите в кутията? Как влияят веществата от кутията с другите, които поемаме в ежедневието си или на хроничните ни заболявания? Въпроси, въпроси… Поемайки поредната доза хранителни добавки, Вие отговорихте ли си на тях? Не…?!!! Значи сте идеалния потребител за тази индустрия.

Ще дам следния прост пример, но с обикновени натурални и екзотични напитки. Уж здравословните напитки се оказват чиста проба захарни бомби. Те се рекламират с добавките на екзотични съставки като алое вера, гуаве или папая, но при по-внимателен анализ се разкрива, че полезните за здравето допълнения присъстват в минимални количества, докато от фруктозата изобщо не е пестено. „Фруктоза“ звучи добре, напомня за фрукти (плодове), но всъщност е просто захар. Т.е. този, който консумира препоръчваното количество от 2 литра течности във вид на уелнес напитки, ще изпие в крайна сметка захар колкото 32 бучки.

Затова съветът на експертите е в никакъв случай да не се прекалява с този вид напитки. Е… като изпихте натуралната напитка, Вие плодове ли консумирахте, или…? Защо един портокал се разкапва за ден-два, а натуралните и екзотични напитки, които уж са от плодове стоят на витрините с месеци? Химията, която ги поддържа в годност, колко е полезна? А как стои въпроса с хранителните добавки? Те, освен полезното вещество, което се рекламира имат ли и други, които изпълват обема на кутията и не се оповестяват?

Всичко е бизнес

Веществата, които приемаме с храната или медикаментите влияят директно на функциите на тялото. Те изменят неговата структура, режима на работа и метаболизма като цяло. Всеки прием на вещества, различни от обичайната храна (напоследък това важи и за храната, която консумираме) е медикамент.

Като всеки медикамент, който приемаме и хранителните добавки следва да се предписват от лекар, най-малко за да определи вида, количеството и периодите, в които да ги приемаме, съобразено конкретно с нашата физика, заболявания и възраст.

Бизнесът извън България, разбира се, намери начин да заобиколи целия сложен медицински надзор, който се прилага за лекарствата и медикаментите, като нарече своите химични продукти „хранителна добавка“. Така отпадна изследването с години на нови продукти, преди да се приемат от хора. Продажбата им стана възможна извън аптеките. Продават ни ги не фармацевти, а хора по анцузи.

За себе си съм решил. И без друго приемам достатъчно захари, консерванти и други химии с обичайната си храна от веригите магазини. Докато не получа отговор на всичките си въпроси, не бих поглъщал вещества, за които медицината мълчи по отношение на вредата им.

Приемам критика от хора, които са на противното мнение, но пък ще ги помоля да ми разкрият причините и доказателствата, които имат в полза на приемането на хранителни добавки.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.